Hoe neem ik mijn organisatie mee in de wereld van zorgtechnologie?

De gezondheidszorg verandert snel en zorgorganisaties moeten meegaan met de tijd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het omarmen van zorgtechnologie. Of het nu gaat om elektronische cliëntendossiers, zorgalarmering, smartphones of geautomatiseerde processen, technologie speelt een steeds grotere rol in het verbeteren van de zorgkwaliteit. Het implementeren van zorgtechnologie vraagt echter om een zorgvuldig veranderproces voor een goede kans van slagen. In deze blog bespreken we in een notendop hoe je ook jouw zorgorganisatie succesvol kunt meenemen in een veranderproces met betrekking tot nieuwe zorgtechnologie.

 

1. Nut en noodzaak: de basis leggen

Het is belangrijk om aan alle betrokkenen binnen de zorgorganisatie duidelijk te maken waarom zorgtechnologie belangrijk is, zodat iedereen begrijpt waarom de verandering plaats gaat vinden. Dit geldt niet alleen voor het management, maar ook voor zorgprofessionals en ander personeel. Laat zien hoe zorgtechnologie de zorgkwaliteit kan verbeteren, de efficiëntie kan verhogen en fouten kan verminderen. Gebruik concrete voorbeelden om te laten zien wat zorgtechnologie kan betekenen. Als bijvoorbeeld een zorgmedewerker zelf inziet dat het haar nachtdienst vergemakkelijkt, of een bewoner meer rust en privacy biedt, zal ze sneller geneigd zijn om mee te komen in de verandering omdat het nut ervan in wordt gezien. Daarnaast is het belangrijk om de mensen uit het werkveld mee te nemen zodat er geen 'lege plek aan tafel' over blijft. Je wil natuurlijk wel dat de technologie de juiste uitdagingen kan oplossen en dus het juiste middel het doel heiligt. Anders schiet het alsnog zijn doel voorbij.

 

2. Creëer een gevoel van urgentie

Weerstand tegen verandering is een groot obstakel in veranderprocessen. Om dit te overwinnen, moet er een gevoel van urgentie worden gecreëerd. Laat medewerkers zien dat het huidige systeem niet meer voldoet aan de behoeften van cliënten, de organisatie en de zorgsector. Communiceer de voordelen van zorgtechnologie en de mogelijke gevolgen van het niet meegaan met deze ontwikkeling. Laat zien welke risico's er zijn en welke kansen technologie biedt. Zorg ervoor dat personeel wordt, goed wordt getraind en dat er mooie voorbeelden worden gebruikt. Door middel van bijvoorbeeld een spreek luister verbinding aan de muur, kan er makkelijk worden gecommuniceerd met een bewoner. Dit scheelt de medewerker tijd en de bewoner voelt zich gehoord.

 

3. Managers als voorstanders

Managers spelen een belangrijke rol bij het succesvol implementeren van veranderingen binnen een zorgorganisatie. Ze moeten als ambassadeurs optreden en het goede voorbeeld geven. Het is essentieel dat managers volledig achter het veranderproces staan en dit actief uitdragen naar hun teams. Ze moeten open communiceren, vragen en zorgen serieus nemen en medewerkers betrekken bij beslissingen. Managers kunnen een belangrijke rol spelen bij het motiveren van medewerkers om zich digitaal vaardig te ontwikkelen en de voordelen van zorgtechnologie te omarmen. Alle neuzen dezelfde kant op, noemen we dat.

 

Conclusie

Het meenemen van een zorgorganisatie in een veranderproces met betrekking tot zorgtechnologie vereist aandacht voor het nut en de noodzaak, het creëren van urgentiebesef, het optreden van managers als ambassadeurs en het bevorderen van digitale vaardigheden bij medewerkers. Door deze elementen aan te pakken en betrokkenheid te stimuleren, kunnen zorgorganisaties succesvol de voordelen van zorgtechnologie benutten en de zorg naar een hoger niveau tillen.

 

Wil je zelf aan de slag met nieuwe technologie binnen je zorgorganisatie? Onze consultants helpen je graag op weg. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 010 7640803.