Beter weten, beter zorgen met leefstijlmonitoring.
|
Zien hoe het met je vader of moeder gaat.
|
Leefpatroonmonitoring (oftwel de oude naam leefstijlmonitoring) geeft informatie over het dagelijks leefpatroon van ouderen. De informatie verkrijgen we dankzij een netwerk van bewegingssensoren op gangbare plekken in de woning.
Dankzij slimme sensoren en op basis van kunstmatige intelligentie krijgen zorgprofessionals beter inzicht in hoe het met de oudere gaat. Denk hierbij aan uren slaap, slaapritme, toiletbezoek, dwalen maar ook eten. Hierdoor willen wij de zorgprofessional op afstand een 100% betrouwbaar beeld geven en de beste zorg kunnen bieden. Ook de mantelzorger vindt het meestal geruststellend om inzicht te hebben in de situatie.
SensaraCare herkent activiteiten en bewegingen in huis. Hierdoor kan de thuiszorg of mantelzorger bijvoorbeeld zien of de oudere vanochtend uit bed is gestapt. Zo kunnen zij in deze periode toch opletten zonder dat iemand fysiek aanwezig hoeft te zijn. De slimme algoritmes herkennen afwijkend gedrag (minder slapen, ’s nachts dwalen, minder eten) en hiermee wordt snel duidelijk of er een verandering is in de situatie van de oudere. De zorg kan dan vervolgens op de nieuwe situatie worden aangepast.
In Nederland ondersteunen wij ouderen - bijvoorbeeld met vastgestelde dementie - om langer verantwoord thuis te kunnen wonen. Afhankelijk van de betrokkenen in het zorgnetwerk en de wensen van de mantelzorger en bewoner, hebben de casemanager, VPT-regisseur en/of het thuiszorgteam uit de wijkverpleging inzicht in de leefstijl van de client via de app van Sensara. Voornamelijk de casemanagers hebben baat bij inzicht op de lange termijn. Daarnaast kan soms ook nog een nachtzorgcentrale worden betrokken voor opvolging van bepaalde meldingen over afwijkingen van het normale leefpatroon.
Ouderen met matige tot ernstige dementie hebben cognitieve beperkingen, waardoor ze vaak geen gebruik meer kunnen maken van actieve personenalarmering. Door leefpatroonmonitoring worden noodsituaties gesignaleerd, zonder dat de persoon met dementie zelf alarm hoeft te slaan.
Door het dagelijkse levensritme van een cliënt te monitoren en veranderingen in gedragspatronen inzichtelijk te maken, ondersteunt Sensara efficiënte zorg en ondersteuning thuis. Zo biedt leefpatroonmonitoring voor de wijkverpleging, maar ook de mantelzorgers 24/7 zicht op de situatie van de cliёnt, dus ook als er niemand aanwezig is.
Verandering in de situatie van de oudere wordt met Leefstijlmonitoring al in een vroeg stadium duidelijk. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen we met Leefstijlmonitoring voorspellen wanneer iemand valgevaarlijk wordt of bijvoorbeeld een blaasontsteking krijgt.
Naast monitoring kan Sensara ook een alarm genereren (passief of actief), mocht er echt iets aan de hand zijn, zoals bij een valincident of wanneer de cliёnt 's nachts gaat dwalen. Voor die situaties bieden we Slimme Nachtzorg, waarbij we samen met de alarmcentrale zorgen dat er 24/7 een oogje in het zeil kan worden gehouden. En als er zich toch een gevaarlijke situatie voordoet, zoals een val, er direct iemand ter plaatse kan zijn.
"Sensara biedt ons veel (meer) informatie over hoe iemand zich gedraagt. Het systeem heeft mij al meerdere keren geholpen met het leveren van gepaste zorg.”
Christelle, casemanager dementie bij Cordaan. Lees hier de hele klantcase.
‘Zonder inzet van camera’s, mét respect voor privacy van de bewoner, toch inzicht in het actuele leefpatroon van de oudere. Sensara stelt privacy voorop. Bij ons geen camera’s of microfoons, maar bewegingssensoren op basis van warmte en contact, een eigen 4G verbinding naar ons platform en desgewenst een alarmknop als u direct hulp nodig heeft. De oudere en familie bepalen daarbij zelf wie welke informatie mag ontvangen.
Sensara ondersteunt de ouderenzorg van thuis tot en met het verpleeghuis. Zo heeft leefpatroonmonitoring zich al vaak kunnen bewijzen in de praktijk. Meer weten over leefpatroonmonitoring? Download dan hieronder de brochure of neem contact met ons op.