De ervaring van Christiaan van Driel

Christiaan van Driel is Zorgtechnicus en projectleider digitale vaardigheden bij HilverZorg. In zijn functie begeleidt hij projecten met betrekking tot e-health, waaronder het project met Sensara. Voor zijn rol als zorgtechnicus werkte hij 22 jaar als zorgprofessional waarvan de laatste 9 jaar bij HilverZorg. In zijn nieuwe rol wil hij graag zijn ervaring vanuit de zorg meenemen en een schakel zijn tussen de zorg en de zorgtechnologie leveranciers.

 

Christiaan van Driel, Zorgtechnicus HilverZorg: "De toegevoegde waarde van Sensara is wat mij betreft dat de verzorging meer op maat kan reageren op de bewoner. Dat de bewoner meer privacy heeft en de zorgverlener meer betekenisvolle signalen krijgt zodat zij de bewoners kunnen helpen op het moment dat het echt nodig is.”

 

Toenemende zorgbehoefte

“De demografische cijfers liegen niet. We merken nu al dat we te weinig personeel hebben en dit is nog maar het begin. Er komen meer bewoners bij en de zorgbehoefte neemt alleen maar toe. De bewoners die we hebben worden steeds uitdagender van aard. Waar de zorg mee geconfronteerd wordt is dat je 5 jaar geleden een paar cliënten had met een hoge zorgbehoefte en daar richtten alle teams zich dan extra op, maar tegenwoordig bestaat vrijwel de gehele groep uit cliënten met een hoge zorgbehoefte. En dat zegt iets. Niet alleen je visie op zorgtechnologie maar ook op wonen en zorg veranderd.”

 

Inzet nieuwe zorgtechnologie

“In een korte periode werd er besloten dat er een verhuizing plaats ging vinden. Toen is er in 2 maanden tijd een verhuizing georganiseerd, maar in het pand was nog geen verpleegoproepsysteem aanwezig.”

“We zagen bij een van de locaties waar een andere leverancier werd toegepast, dat er allerlei uitgebreide systemen kwamen maar de zorg eigenlijk onvoldoende begeleiding had gehad over wat ze ermee konden en hoe ze ermee moesten werken. Hoe ze het zinvol konden gebruiken. Als je sensoren ophangt dan heeft dat een bepaald doel, maar dat werd niet goed uitgelegd.”

“Daar hebben we van geleerd en bij de recente implementatie kwam Sensara in beeld. Mede door de schaalbaarheid is er gekozen voor Sensara. Het systeem is geplaatst op de dagen van de inhuizing en na een week of 2 kon er goed mee gewerkt worden.”

“Dat maakt de propositie van Sensara ook zo goed. Het aanbieden van monitoring as a service. Dit maakt het schaalbaar en vaak ook makkelijk om mee te nemen naar ander situaties. Het is te upgraden als er nieuwe technieken bij komen en dat maakt het voor ons een stuk veiliger om hierin mee te gaan.“

 

Alarmmoeheid

“We zien bij de in gebruik name van de toezichthoudende domotica dat, wanneer onvoelde begeleidt, de zorg de neiging heeft om alles aan te zetten. Als je daar dan op de afdeling komt dan hoor je de hele dag geluidjes en alarmen afgaan. Het risico ontstaat dan dat de zorg niet meer adequaat reageert op alle alarmen omdat het alarm dan zijn betekenis verliest.”

“Wat Sensara heel goed deed in vergelijking met andere aanbieders is dat zij de eindgebruikers begeleiden in hoe je de sensoren in de zorg kan gebruiken. Dus Sensara bracht heel erg de mantra mee: we willen minder alarmen, maar je moet dan wel op elk alarm reageren. Dus dat is heel sturend naar de zorg toe. Het is bijna raar dat een leverancier zich zo met de zorg gaat bemoeien, maar is wel precies wat we nodig hebben.”

 

Inzet van Sensara

“Hoofdzakelijk wordt Sensara ’s avonds en ’s nachts ingezet. Over het algemeen vooral ’s nachts. Wat heel prettig is voor de nachtdiensten, is dat ze los van de alarmering via de tablet kunnen zien hoe het met een bewoner gaat. Ze kunnen het systeem zo sorteren dat als iemand uit zijn bed of kamer komt dit bovenaan in het overzicht zichtbaar is. Dus nog voordat je een alarm krijgt kan je de bewegingen al monitoren.”

“Eigenlijk kunnen hiermee de nachtrondes verminderd worden en voor de meeste bewoners is dat heel prettig. Die werden vaak wakker als de zorg de deur ’s nachts opendeed om te kijken of iemand nog in bed lag. Bewoners vinden het vaak vervelend als iemand ’s nachts binnenkomt. Privacy is al zo’n groot kwetsbaar punt in de verpleeghuisomgeving, dus alles wat je daaraan kan doen om dat te verbeteren is winst.”

 

Minder storen & meer vrijheid

“Bewoners zijn zich er in principe niet van bewust. Ze merken er niet zo veel van, behalve dan in positieve zin dat ze minder gestoord worden. Als het goed is komt er nu alleen iemand als ze echt hulp nodig hebben.”

“Dat is het mooie van een systeem als Sensara, dat je echt op de behoefte van de cliënt kan kijken. Bij de ene cliënt wil je direct weten als die persoon de kamer verlaat of uit bed komt, omdat iemand valgevaarlijk is. Iemand anders mag prima in zijn kamer rommelen, zijn bed uit of zelfstandig naar het toilet, maar als die zijn kamer uitkomt willen we graag een signaaltje. Je kan dus heel gericht instellen wat je van iemand wil weten. Het is dan ook de intentie dat je iemand niet onnodig lastigvalt. Dat je iemand de vrijheid geeft om zo veel mogelijk zelfstandig te bewegen.”

 

Christiaan van Driel, Zorgtechnicus HilverZorg: "Echt de zorg helpen met betekenis geven aan de alarmen en het systeem goed leren begrijpen. Dat maakt Sensara uniek voor mij.”

 

Training en begeleiding

“Op zichzelf zijn de uitleggen goed, maar ik denk dat we het meeste profijt hebben gehad van de uitleg op de vloer ter plaatse. Ik denk dat het wel 5x heeft plaatsgevonden dat we met de key-users even een lege kamer in gingen om het systeem nog een keer door te nemen en real-time te kijken wat er gebeurt.”

“De trainingen vooraf zijn dus best waardevol maar dat is meer om een beeld te krijgen van wat het systeem is. Maar hoe werkt het, dat is in theorie heel lastig uit te leggen. Dus de uitleggen op de vloer hebben de meeste meerwaarde. Daar heeft Sensara zich bij mij ook zeker in onderscheden van andere leveranciers.”

 

Acceptatie van de zorg

“Eerst had ook hier de zorg de behoefte om alle alarmen aan te zetten en elke beweging gelijk te willen weten, maar door het goed uit te leggen zagen ze de meerwaarde van instellingen op maat. In het begin kreeg je dan meldingen over het feit dat ze in de nacht geen alarmen habben gehad. Ze dachten dan dat het systeem kapot was. Maar dan bleek uiteindelijk dat er gewoon geen alarmen waren. Dat is voor de zorg nieuw.”

“De laatste tijd heb ik weinig signalen gekregen. Dat is heel goed! Geen bericht is goed bericht. De zorg is echt tevreden met Sensara. Het is ook belangrijk bij zorgtechnologie dat de zorg erop leert vertrouwen en het ook durft te vertrouwen. Dat moet zich eerst bewijzen.“

 

Toegevoegde waarde

“De toegevoegde waarde van Sensara is wat mij betreft dat de verzorging meer op maat kan reageren op de bewoner. Dat de bewoner meer privacy heeft en de zorgverlener meer betekenisvolle signalen krijgt zodat zij de bewoners kunnen helpen op het moment dat het echt nodig is.“

“Sensara is heel flexibel en meedenkend. Op een aantal punten in het proces, wilde de zorg toch op korte termijn iets veranderd hebben. Toen moesten we bellen met de vraag of ze snel in beweging konden komen, omdat we het vanmiddag nodig hadden. Sensara ging dan ook echt uit zijn weg om dat voor elkaar te krijgen, zoals spoedleveringen of toch nog iemand die langs kwam."

 

Christiaan van Driel, zorgtechnicus HilverZorg: Ik zou Sensara aanraden aan andere zorginstellingen. Dat is in principe vanwege de begeleiding. De begeleiding is gewoon heel erg goed en uniek. Met name het helpen begrijpen van het systeem. Hoe gebruik je het? Wat wil je er eigenlijk mee? Dus echt de zorg helpen met betekenis geven aan de alarmen en het systeem goed te leren begrijpen. Dat maakt Sensara uniek voor mij.”

 

Wilt u meer informatie?

 

Neem dan contact op met Jan-Jurien de Rijck via 06 11 22 20 71 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.