Buurtteam Cronjé was er vroeg bij met de Sensara. Zij namen deel aan de pilotgroep die in maart 2021 is gestart. In de zomer van dat jaar is er een set sensoren geplaatst bij één van hun cliënten. De mevrouw in kwestie heeft dementie, waarschijnlijk alzheimer, en was zeer moeilijk te motiveren op alle fronten. Wijkverpleegkundige Maaike Groen licht de situatie toe: “We gingen 4 keer per dag langs voor adl, medicatie en maaltijden en toch was het moeilijk in te schatten wat mevrouw de hele dag deed. Daarbij werd mevrouw ook steeds passiever: soms lag ze hele dagen op de bank.”
Wat is Sensara?
De Sensara is een vorm van leefstijlmonitoring. Er worden verschillende sensoren in het huis van de cliënt geplaatst: Bewegingssensoren, deursensoren en een bedsensor. De sensoren hebben geen camera’s. Vervolgens kan het zorgteam online volgen wat de cliënt allemaal onderneemt binnenshuis. Toiletbezoeken en keukenactiviteit worden waargenomen, maar ook het openen van de buitendeur en daarmee het ontvangen van bezoek. Daarnaast is het mogelijk om meldingen in te stellen. Als een cliënt ‘s nachts naar buiten gaat, kan er een melding uit naar de familie of team alarmopvolging.
Wat verwachtte je van de Sensara?
“Het korte termijngeheugen van onze cliënt is erg slecht door dementie. Ze kan ons niet meer vertellen of ze al heeft gegeten die dag. Onze hoop was dat Sensara kon laten zien of mevrouw nog zelf eten of drinken uit de keuken haalde en dat we haar toiletgang konden monitoren. De cliënt heeft namelijk vaginale prolaps en een katheter. Daarnaast wilden we vooral zien wat deze nieuwe technologie ons op kon leveren.”, legt Maaike uit. Het inzicht in de dag van hun cliënt heeft buurtteam Cronjé zeker gekregen. Bovenop de al bekende problemen bleek mevrouw een zeer verstoord slaapritme te hebben, ging ze erg regelmatig naar het toilet, ondanks een katheter, en kwam ze feitelijk niet meer buiten.
Wat hebben jullie met deze informatie gedaan?
Maaike vertelt: “Ja, dat was nogal wat. Het is voor ons duidelijk dat mevrouw snel naar een woonzorgcentrum moet verhuizen, maar dat gaat helaas niet zo makkelijk. Daarom hebben we voor nu het aantal zorgmomenten zo veel mogelijk verhoogd en in de planning aangepast op de meest urgente problemen. Daarnaast is er een Nachtzuster Compaan geplaatst, zodat mevrouw ‘s nachts in de gaten gehouden kan worden.” Deze uitbreiding op Sensara maakt het mogelijk om op een minder verstorende manier nachtcontroles uit te voeren. Team Alarmopvolging kan ‘s nachts via een videoverbinding zien hoe een cliënt ligt te slapen, of juist niet. Vooraf heeft het buurtteam aangegeven wanneer er in de nacht uitgereden moet worden. Vaak is het niet nodig, omdat er via de Compaan al met de cliënt gesproken kan worden.
Zou je een Sensara aanraden aan je collega buurtteams?
“Dat denk ik wel. We hebben het idee dat mevrouw veiliger is, omdat er nu 24 uur per dag zicht is op haar activiteiten. Problemen kunnen we al vroeg signaleren. Het leidt voor ons niet per se tot minder werkdruk, maar we kunnen de zorg beter afstemmen op onze cliënt en haar behoeftes.” Toch zijn er ook een paar verbeterpunten die Maaike heeft ontdekt: “Het uitlezen is de eerste paar keer wennen en het interpreteren van de informatie vonden we in het begin lastig. Daarnaast zouden we graag een filteroptie willen in de online omgeving, zodat we specifiek naar alle toiletbezoeken van mevrouw kunnen kijken. Mocht er weer een geschikte cliënt in zorg komen, zouden we de Sensara wel weer inzetten. De voordelen zijn groter dan de nadelen.”
Meer weten over de oplossingen van Sensara?
Sensara levert één platform om de zorg voor onze ouderen te ondersteunen, zowel extramuraal als intramuraal.
Neem voor meer informatie contact met ons op of bel 010 7640803.